2022. december havi programok

 December

Karácsony hava - Télelő hó - Álom hava - Istenfiak hava

 

A hónap régi magyar (katolikus) neve Karácsony hava, meteorológusok Télelőként tartják számon, a régi Székely - Magyar naptár szerint, Álom havának nevezik, eleink az Istenfiak hava elnevezést használták. Ez a hónap a pihenés, megbékélés és a jó hangulat jegyében telt el, az emberek a családi tűzhely köré húzódtak, és élvezték a jól végzett munka megérdemelt gyümölcseit. A karácsony ünnepkör, az advent első napjától vízkeresztig tart. 

"Születni télelőn, decemberben, jó. Mindent beborít jótékony, tiszta lepellel az első hó. A gyermekek csizmái estére ablakba kerülnek, és estéről reggelre mindegyikben ott lapul a meglepetés, mert erre járt az égi szánon Szent Miklós. Mint János, Krisztus eljövetelét, úgy hirdeti ő is a csodás születését. A nagy várakozásban téged is várnak. Volt és lesz majd valaki, aki majd megváltja a világot. A táj ledermedt, hogy a nyugalom is segítsen a születésben. Az este egyre hosszabb, hogy mindenki veled lehessen, akit szeretsz, nagyszülők, anya, apa, testvérek. Egyszer csak ott terem egy díszes fa, és a sok csoda között, te vagy a legnagyobb ajándék. És érzed, hogy nem elég visszaadni mindenki feléd sugárzó szeretetét. Több kell! Továbbadni a világnak, mert vannak igen hűvös helyek, ahol már rég melegre várnak."

                                                                                                (Fenyves László: A lélekből jövő madár)

 

Advent (adventus Domini - az Úr eljövetele), a bűnbánat, a várakozás, a reménykedés ideje, a karácsonyra való készülődés időszaka. Arra emlékezünk, hogy karácsonykor Jézus megszületett, eljött erre a földre. Advent: az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négy hetes időszaka. A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila (viola), mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap (gaudete vasárnap) az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe a rózsaszín. Az egész időszakban dísztelen a templomi oltár, az orgona szerepe pedig az énekek kíséretére korlátozódik. 

Advent Krisztus-váró hangulatát alapvetően meghatározták a hajnali misék, (rorate, angyali mise, aranyos mise). A hajnali (rorate) miséken különös hangsúlyt kap a megváltó várása és Szűz Mária tisztelete. A különleges időpontban tartott istentisztelet, a korai harangozás, a sötét reggelek sejtelmes izgalma a magyar katolikus nép különleges élményévé tették a hajnali misét. 

Decemberben a gyerekekkel közösen készülünk erre a meghitt ünnepre. Az adventi számlálónkon számoljuk a napokat, és közben átéljük a várakozás örömét. A jósággyűjtőkön gyüjtik a jóságokat, hogy Jézus születésnapját beragyogja a jócselekedetük fénye. Fontos, hogy megérezzék, hogy ez az ünnep a szeretet ünnepe, és hogy ők is adhatnak ajándékot Jézusnak, társaiknak, a jóságuk, szeretetük és segítőkészségük által. 

December 4. Vasárnap - Advent 2. vasárnapja  

 

December 5. Hétfő

Sok szeretettel hívunk és várunk minden óvodásunkat és a szülőket a reggel 8:15-kor kezdődő, második adventi gyertyagyújtásunkra.

A gyertyagyújtás után, közösen reggeliznek a gyerekek az étkezőben. 

A mai napon a Búza csoportos gyerekek mézeskalácsot sütnek. 

Borbála ágat szeretnénk hajtatni, ehhez kérünk egy-két gyümölcsfaágat (cseresznyefa vagy barackfa ágat). A régi ember úgy tartotta, hogy: "Ha karácsonyra kizöldül, kivirágzik, jó termés lesz." Előre is köszönjük a segítségeteket!

 

December 06. - Szent Miklós püspök küldöttének fogadása

Délelőtt, Szent Miklós küldöttének fogadása a csoportokban. Kérjük, hogy ezen a reggelen minden gyermek 8 órára érjen be az Óvodába! 

 

December 07. - Szerda 

A mai napon a Szőlő csoportos gyerekek mézeskalácsot sütnek.

 

December 08. - Csütörtök - Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe

A mai napon a Szivárvány csoportos gyerekek mézeskalácsot sütnek. 

 

December 09. - Péntek 

A mai napon a Csillag csoportos gyerekek mézeskalácsot sütnek.

December 9.-én a nevelőtestület szakmai továbbképzésen vesz részt, ezért ezen a napon a gyerekek felügyeletét 13:30-ig (ebéd utánig) tudjuk ellátni. 

 

December 11. - Vasárnap - Advent 3. vasárnapja

 

December 12. - Hétfő

Sok szeretettel hívunk és várunk minden óvodásunkat és a szülőket a reggel 8:15-kor kezdődő, harmadik adventi gyertyagyújtásunkra. 

A gyertyagyújtás után közösen reggeliznek a gyerekek az étkezőben. 

 

December 13. - Kedd - Luca napja

Délután 16:00 órától a Szivárvány csoportos gyerekek pásztorjátéka a templomban. 

Sok szeretettel várunk mindenkit! A pásztorjáték után sok szeretettel hívjuk a gyerekeket és a szülőket egy rövid éneklésre és imára még az óvodába, hogy együtt zárjuk ezt a szép napot. 

 

December 14. - Szerda

Délután 16:00 órától a Búza csoportos gyerekek pásztorjátéka a templomban. Sok szeretettel várunk mindenkit! A pásztorjáték után sok szeretettel hívjuk a gyerekeket és a szülőket egy rövid éneklésre és imára az óvodába, hogy együtt zárjuk ezt a szép napot. 

 

December 15. - Csütörtök

Délután 16:00 órától a Szőlő csoportos gyerekek pásztorjátéka a templomban. Sok szeretettel várunk mindenkit! A pásztorjáték után sok szeretettel hívjuk a gyerekeket és a szülőket egy rövid éneklésre és imára az óvodába, hogy együtt zárjuk ezt a szép napot. 

 

December 16. - Péntek

9:00 órakor Gyermekelőadás lesz a Klebelsberg Kultúrkúriában. KISKARÁCSONY, NAGYKARÁCSONY A KOLOMPOS EGYÜTTESSEL. Ezen a napon 8:00 órakor közösen reggeliznek a gyerekek, kérünk benneteket, hogy időben érkezzetek az óvodába!

 

December 18. - Vasárnap - Advent 4. vasárnapja  

 

December 19. - Hétfő

Sok szeretettel hívunk és várunk minden óvodásunkat és a szülőket a reggeli 8:15-kor kezdődő, harmadik adventi gyertyagyújtásunkra.  

A gyertyagyújtás után, közösen reggeliznek a gyerekek az étkezőben. 

Délután 16:00 órától a Csillag csoportos gyerekek pásztorjátéka a templomban. Sok szeretettel várunk mindenkit! A pásztorjáték után sok szeretettel hívjuk a gyerekeket és a szülőket egy rövid éneklésre és imára az óvodába, hogy együtt zárjuk ezt a szép napot. 

 

December 21. - Szerda

Ezen a napon az óvoda 13:30-ig tart nyitva. Délután az óvoda dolgozói együtt ünnepelnek. 

 

December 22. Téli szünet

December 23. Téli szünet

December 24. - Szombat - Szenteste

Karácsonykor válik valóra az adventi ígéret: Isten, Jézus Krisztusban emberré lesz, testet ölt, megjelenik a világosság, aki eloszlatja a bűn, a halál és a kárhozat sötétségét. Isten, emberi formában jön el a földre, gyermekként születik meg, hogy szeretete véghez vigye a csodát, a nagy fordulatot, az emberiség megmentését.

 

December 25. - Vasárnap - Karácsony

December 26 - Hétfő - Karácsony  

December 31. Szombat - Az év utolsó napja és I. (Szent) Szilveszter pápa emlékünnepe.

 

Január 01. - Vasárnap - Újév

 

December 22. csütörtök és január 1. között óvodánk zárva tart.

Első óvodai nap január 2., hétfő!

 

Kívánunk minden Kedves Családnak kegyelemteljes, áldott, békés Karácsonyt és Boldog Új Évet! 

                                                        

                                                                                                                          Az óvoda dolgozói