2020 február

Februári program

Februárban a farsangi mulatságra készülünk.A farsangi időszak vízkeresztkor kezdődik és húshagyó keddig tart. A régi időkben a farsang legjellemzőbb eseménye az álarcos, jelmezes alakoskodás volt, amikor maskarákba bújtak az emberek és játszottak, mókáztak, táncoltak.

Paradicsom, paprika magokat szeretnénk ültetni, nevelni, amiket majd tavasszal, kiültetünk az Óvoda kertjébe. Ha valaki tud hozni magokat, köszönettel fogadjuk!

Február 02. Vasárnap - Gyertyaszentelő Boldogasszony napja

Jézus bemutatása. Mária ekkor mutatta be az újszülött Jézust a templomban. A templomokban a mai napon gyertyaszentelést tartanak. Régen égő gyertyákkal kerülték meg a templomot, s a falu határát Gyertyaszentelő Boldogasszony napján. A gyertya Jézust jelképezi. "Jézus a világ Világossága."

Időjárásjósló nap: A néphit szerint e napon a medve kijön a barlangjából körülnézni. Ha napos az idő és meglátja a saját árnyékát, megijed, visszabújik, mert még rossz idő következik, hosszantartó lesz a tél. Ha nem látja meg az árnyékát, akkor hamarosan vége a télnek.

Február 03. Hétfő- Szent Balázs püspökre emlékezünk ezen a napon

Legendája szerint, egyszer egy özvegyasszony fia halszálkát nyelt le, s fuldokolni kezdett. Balázs püspök mentette meg az életét. Később a püspök börtönbe került, s az asszony hálából ételt és egy szál gyertyát vitt neki.

A templomokban Balázs-áldásban (balázsolás) részesítenek bennünket, így jár közbe az Istennél Szent Balázs püspök a hívekért, hogy óvja meg őket a torokbajtól és más betegségektől.

Gyermekek február 10-én az Ófalui templomban Balázs-áldást kapnak Iulian atyától. 

 

Február 04. Kedd 17.00 óra

Szülők Akadémiája - Otthon - óvoda - iskola Dr. Golyán Szilvia Adjunktus, ELTE Óvóképző Neveléstudományi Tanszék Szalézi Munkatárs előadása.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Az előadás alatt gyermekfelügyeletet biztosítunk.

Február 12. Szerda

Reggel 7.30 - 11.00 között nyílt napot tartunk a középsős korú gyermekek szülei részére. Sok szeretettel várunk minden kedves édesanyát és édesapát, hogy a délelőtt folyamán legyenek részesei gyermekük óvodai életének. 

 

A csoportok az alábbi napokon, igény szerint fogadó órát tartanak a középső csoportos gyerekek szülei részére. Időpontra az óvónéniknél lehet feliratkozni.

Február 17. Hétfő        - Szőlő csoport és Csillag csoport

Február 18. Kedd        - Búza csoport 

Február 20. Csütörtök - Szivárvány csoport

 

Február 20. Csütörtök

Délelőtt - Farsangi mulatság! Minden kisgyermeket szeretettel várunk a mókára, kacagásra, ügyességi játékokra és táncmulatságra! A jelmezeteket ne hagyjátok otthon! Örömmel vesszük, ha népmesei figurákba öltöznek a gyerekek.

Február 21. Péntek

9 órától- Pettson és Findusz - Mesebolt Bábszínház közös előadása a Klebelsberg Kultúrkúriában. (Tádé bérlet második előadása) Kérjük, akik még nem fizették ki a bérlet árát az irodába fizessék be!

Kérjük, hogy időben érkezzenek a gyerekek az óvodába, mivel 9 órakor kezdődik a bábelőadás. A reggeli minden csoportnak 8 órakor lesz az óvoda étkezőjében!

Február 24. Hétfő Jégtörő Mátyás napja

"Mátyás tör, ha talál, ha nem talál, csinál" - mondták a régiek: Ha Mátyás neve napján jeget talál, akkor azt elolvasztja, ha nem lel, fagyot hoz.

Február 25. - Húshagyó kedd - farsangi időszak utolsó napja 

Február 26. Hamvazószerda a böjt első napja

A hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete.

Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 11. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás). II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon, ez a szokás a katolikusoknál mindmáig fennmaradt. A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára: - "Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel"- ezeket a szavakat mondja. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.

Február 27. Csütörtök

Szülői értekezletet tartunk 17.00 órától.

Minden kedves szülőt szeretettel várunk!

 

 

Programjaink a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. EGYH-KCP-19-0040 számú pályázatának támogatásával valósulnak meg.

  Kapcsolódó fájlok

  • EGYH-KCP-19-0040-logo