2018 márciusi program

Március havi program

A földművesek számára a március már a tavaszi munka kezdete. Megkezdődik a munka a szántóföldön, a gyümölcsösben, szőlőben. Az asszonyok is vetik a borsót, a répát, zöldséget, a palántáknak való magot, dugdossák a hagymát. Egyszóval vége a téli szobai munkának, a szövésnek, fonásnak, és a kézimunkázásnak.

A tavaszi kerti munkákra készülve szeretnénk kérni, ültetni való magvakat (paradicsom, saláta, retek, paprika, vetni való borsó, dughagyma, stb.) Előre is köszönjük a segítségeteket!

 Március 07. Szerda

Délután 17.00-tól  Szülők Akadémiája – Csáky-Pallavicini Zsófia /gyermek – és ifjúsági klinikai szakpszichológus, családterapeuta/ tart.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődött! A Don Bosco Nővérek oratóriumában gyermekfelügyeletet biztosítunk az előadás alatt.

 Március 10. Szombat - Munkanap

 Március 12. Hétfő – Szent Gergely napja

A Gergely-napot, I. Gergely pápa tiszteletére ünneplik március 12-én. I. Gergely vagy Nagy Szent Gergely pápa a középkori kultúra egyik legnagyobb előkészítője. Összegyűjtötte korának keresztény népénekeit, és gondoskodott fennmaradásukról (ennek köszönhető a gregorián ének).

 A nagycsoportos gyerekek a Parlamentbe látogatnak. 8.10 - kor indulunk, ezért kérjük, hogy a gyermekek otthoni reggelizés után, időben érkezzenek az óvodába! Enni, innivalót nem kell hozniuk, arról mi gondoskodunk!

 Március 14. Szerda

Kérjük, hogy a gyermekek ünneplő ruhába jöjjenek, szeretnénk megünnepelni a nemzeti ünnepünket.

 Március 15. Csütörtök - Nemzeti ünnep - A 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója. Sok szeretettel várunk mindenkit a 9.00 órakor kezdődő szentmisére (az Ófalui templomba) és az azt követő koszorúzásra (a Templom elé), amelyen óvodánk is részt vesz.

 Március 16. Péntek – Munkaszüneti nap

 Március 18. Vasárnap - Sándor napja - Az első meleget hozó Szent napja. E naphoz kapcsolódó mondás: "Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!"

 Március 19. Hétfő – Szent József napja

 Március 21. Szerda – Szent Benedek napja - Tavaszi nap-éj egyenlőség napja

 Március 25. Virágvasárnap

Húsvét előtti vasárnap, a Nagyhét kezdete, Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának az ünnepe.

 Március 26. Hétfő - Nagyhét első napja

 Március 28. Szerda

Az óvoda dolgozóinak ezen a napon Nevelési értekezletük van, ezért az óvoda a mai napon zárva van.

Március 29. Nagycsütörtök - Az óvoda zárva van.

E napon költötte el Jézus az utolsó vacsorát, tanítványaival. Új szövetséget kötött velük, amelynek alapja az a szeretet, melyet Ő maga, a személyessé vált Isten hozott létre azóta is velünk. Jézus megmosta tanítványai lábát, majd a vacsora után az éjszakát a Getszemáni kertben töltötte imádsággal.

A harangok elhallgatnak e napon, „Rómába mennek”. A szertartásokra való hívogatás kereplőkkel történik, egészen a föltámadás ünnepéig, vasárnap hajnalig. A templomban az oltárokról leszedik a virágot, terítőket, gyertyát, keresztet…. és eloltják az örökmécsest. 

 Március 30. Nagypéntek – Munkaszüneti nap

Óvodánkban már hagyománnyá vált, hogy minden évben nagypénteken, közösen imádkozva, keresztúttal készüljünk Húsvét ünnepére. Szeretettel várjuk a kedves szülőket és gyermekeiket, ¾ 10 – kor a Pesthidegkút, Kálváriahegyen lévő keresztút első stációjánál.

Nagypéntek, Jézus kereszthalálának a napja. Passióolvasást és passiójátékot tartottak ezen a napon, megjelenítve Jézus szenvedésének történetét. Keresztutat járunk és szokássá vált még a szent sír körüli virrasztás is. Ne feledjük, hogy ez a nap, szigorú böjti nap.

 Március 31. Nagyszombat

Nagyszombaton Jézus a sírban fekszik. Mindenki várja a feltámadást. Az emberek rendezik maguk körül a dolgaikat, kitakarítottak a házban a ház körül minden zugot, az utcát, udvart felseperték, az ólakat kimeszelték.  Az esti harangszó a böjt befejeződését jelenti.

Az Ófalui templomban, feltámadási Szentmisére és körmenetre várunk minden kedves családot.

Április 01. Húsvétvasárnap – Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe

 Április 02. Húsvéthétfő

„Vízbevető hétfőnek” is nevezik. A fiatalság ünnepe, az életre locsolás alkalma.

A leányokat vödör vízzel öntözték meg. A locsolásért piros, hímes tojás járt, amit a leány maga írt nagypéntek napján. Ezen a napon hagyományosan csak a lányokat locsolták, hiszen ők adják majd tovább az életet.

 Április 03. Kedd

Az Ökumenikus iskolákban a tavaszi szünet utolsó napja.

Kérjük, aki nem hozza gyermekét ezen a napon óvodába, ne felejtse el lemondani az ebédet! 

Április 04. Szerda

Kérjük a nagycsoportos gyerekek szüleit, hogy legkésőbb a mai napig jelezzenek vissza, hogy gyermekük részt kíván-e venni a mesemondó napon. (Mesemondó nap: április 11. kedd)

Tádé bérlet 3. előadása április 20-án lesz! Az előadás címe: Furulyás Palkó - a Kolompos együttes mesejátéka!

A Családok köszöntése: április 24 - 27-ig.